петак, 28. септембар 2012.

Macka - kraljica lepote

Felis silvestris forma catus sa latnskog se prevodi kao macka. Neka istrazivanja na Oksfordu dokazala su da macka potice od retke vrste LIBIJSKE SUMSKE MACKE. To je prva pripitomljena macka.Macka spadaju medju omiljene kucne ljubimce. U svetu postoje vise od 600 miliona macaka.
MI SMO PRAVA SLOZNA PORODICA



Naziv domaca macka koristi se kada se govori o svim mackama koje su u blizini ljudi.Postoje razne vrste macaka: neke su bez repa, neke bez dlake ali su sve macke posebne na svoj nacin. Macke su mesozderi i hrane se vise od 1000 vrsta zivotenja. Neke vrste macaka mogu se same nauciti ili uz pomoc drugih da rukuju mehanizmima kao sto su kvake i rucice na vodokotlicu. Mogu da proizvedu stotine glasova kao sto su :predenje, frktanje... Sporazumevaju se putem mjaucanja. Macke su zivotinje koje se pojavljujubu raznim mitovima i legendama raznih kultura kao sto su:EGIPATSKA, KINESKA I NORDIJSKA kultura.


JA SAM MALA PRINCEZA

  U toku godine  mackama opada dlaka i taj period naziva se LINJANJE. Dogadja se dva putanje u godisnje u prolece i  jesen. Ukoliko mačka ne gubi dlaku na samo određenim mestima i nema vidljivih bezdlačnih područja i promena na koži, uglavnom se radi o fiziološkoj izmeni dlake. Infestacija buvama najčešći je uzrok zašto mačka gubi dlaku, a ovakvo stanje redovno prati i češanje. Osim ektoparazita prekomerno opadanje dlake može biti pruzrokovano i gljivičnim oboljenjima dlake i dlačnih folikula.


RUSKA PLAVA MACKA

Sada cu vam pokazati sta moze da bude posledica gubjenja dlake i tezine:
       Imam mačora starog dve i po godine. Pre pet meseci je počeo naglo da se linja. Čudno je što to još uvek traje i već je postalo nepodnošljivo. Za nedelju dana skupim nenormalnu količinu dlaka. Mačak je počeo da gubi i na kilaži. Čula sam za Gimpet pastu, ali ne znam da li je to pravi lek.

RAGDOLL MACKA
A evo i savet doktora:
     Pravilno izbalansirana i kvalitetna ishrana, kao i apsorpcija hranljivih materija iz creva, su veoma važni faktori  u održanju ravnoteže organizma. Kada iz nekih razloga (bolesti, invazije parazitima, neadekvatna ishrana) dođe do poremećaja ove ravnoteže, dolazi i do gubitka telesne težine .

Нема коментара:

Постави коментар