петак, 12. октобар 2012.

Danska doga - Nemacka doga


Данска дога (немачка дога) као пасмина створена је у Средњем веку (у Немачкој). Као пас-чувар за дворце. Велики данац красио је многе дворце у Немачкој и сваки дворац је имао по више дога, данских дога. Проблеми у превођењу створили су од Немачке доге данску. Пре око 100 година имала је разне називе од бизмаркове доге, данска дога, тиграста, умлска па све до енглеске доге. Претеча данашње доге су булен баисери (пси који су се борили са биковима), ловачки пси и пси на лов за дивље свиње и медведе. Спој мастифа, енглеског кова, и ирског вучјег хрта учинили су га јаким, окретним и брзим. Постоје разни типови ових дога који су имали различита имена, али 1875. године на скупу у Берлину састављено од судија и одгајивача одлучено је да су разлике између пасмина неважне и да су они потекли од истог претка. Скуп под командом др. Боундиса донео је и одлуку да ће се пасмине ујединити под једним називом - немачка дога. Пасмина је пласирана већ 1880. године под именом које је донето на скупу. На изложби у Берлину такође је представљен стандард доге.
Danska doga 

[уреди]

Немачка дога при великом снагом огромном и мишићавом телу и опасном изгледу заједно са мирноћом и племенитошћу. Дужина тела код мужјака може бити до 5% већа од висине гребена, а код женки 10%. Висина мужјака је од 80 cm, а женки од 72 cm. Горња граница висине није одређена.
  • Глава:
је у споју са телом - правоугаона, уска, маркантна, изражајна, добро развијени надочни углови. Растојање од врха носа до стопа једнако је растојању од стопа до потиљачне кврге. Горње линије њушке и чела морају бити паралелне. Гледано спреда глава мора бити уска, при чему носник долази до изражаја.
  • Њушка:
Треба да је дубока и по могућности правоугаоника. Добро истакнут угао усана, тамно пигментасте усне.
  • Уста:
Сјајно обликована широка вилица, снажно, здраво и потпуно маказантно зубало(42 зуба).
  • Очи:
Средње величине, округле, тамне са живахним и мудрим изразом. Код плавих дога дозвољене су нешто светлије очи а код херклина, толершу се светле и очи различитих боја.
  • Длака:
Веома кратка, густа и сјајна. Немачка дога се одгаја у три боје: жута, тиграста и црна. Постоје и 2 варијетета основних боја: тиграста и харлекин. Тиграсте и жуте доге се могу међусобно парити, али парење две жуте или две тиграсте доге није добар избор јер се добијају непожељне боје. У првом случају добија се бледожута, а у другом случају тамна. Плаве доге се не могу парити ни са једном од ових понуђених раса.
  • Уши:
Високо усађене и уско постављене, осредње, предњи руб ува прелази ниво образа. Купиране уши морају одговарати величини главе. За некупиране псе оштењене 01.011993 сматрају се стандардним.
  • Врат:
Дуг, сув, мишићав. Добро обликован, непосредно иза глчаве благо се сужава са засвођеном потиљачном линијом. Усправно ношен.
  • Гребен:
Обликован је горњим рубом лопатица који превазилази кичмени стуб.
  • Леђа:
Кратка и напета, у приближној равној линији благо падају у назад. Слабине благо заобљене, широке. Сапи широке, веома мишићаве.
  • Реп:
Допире до скочног зглоба. Усађен високо и широко, сужава се ка врху. Непожељан је четкаст реп.
  • Грудни кош:
Допире до лактова, добро заоблена и уназад постављена ребра, груди добре ширине, са добро израженим подгрудима.
  • Предње ноге:
Снажно мишићаве. Плећка дуга и косо постављена са надлактицом гради Угао од 100-110 степени. Лакат лежи у истом правцу са зглобом. Подлактица снажна, потпуно равна гледано спреда и са стране.
  • Задње ноге:
Све кости, задње ноге прекривене су мишићима. дуге су и снажне а завршавају се ``Мачијим Шапама``.
  • Кретање:
Хармонично, гипко. Осваја простор, лако, еластично, при чему су ноге посматрано спреда и одпозади paralelne
Немачка дога је елегантан породични пас који је са једне стране добар чувар, а са друге стране веран својој породици коју чува. Веома мишићав елегантних покрета препоручује се и зато код узгајивача држи цену. Препоручује се за децу и није опасан по том питању. Насупрот својој величини и агресивног изгледа он је брижан и и незауставан члан вашег домa.
PLAVA DANSKA DOGA

[уреди]

Нема коментара:

Постави коментар